Pedagogische doelstellingen
Pedagogische Doelstellingen van De Kleine Zeester
Bij De Kleine Zeester zetten wij ons in voor een integrale, zorgzame en stimulerende benadering van de opvoeding en ontwikkeling van kinderen, vanaf de allereerste momenten van hun leven. Wij geloven dat de basis voor een succesvolle ontwikkeling in de vroege jaren wordt gelegd. Daarom bieden wij een rijke, veilige omgeving waarin kinderen zich kunnen ontwikkelen op sociaal, emotioneel, cognitief en fysiek vlak, met specifieke aandacht voor de kritieke periode tot twee jaar. In deze fase krijgen kinderen de nodige ondersteuning, geborgenheid en stimulans om zich optimaal voor te bereiden op de overgang naar de VVE-fase (Voor- en Vroegschoolse Educatie) vanaf twee jaar.
Onze pedagogische doelstellingen zijn opgebouwd rond vier belangrijke pijlers die de ontwikkeling van het kind sturen. Daarbij hechten wij bijzonder veel waarde aan de periode tot 2 jaar, waarin kinderen enorme vooruitgangen maken in hun ontwikkeling en waarop wij als pedagogisch medewerkers een diepgaande en zorgvuldige invloed kunnen uitoefenen.
1. Emotionele Veiligheid
De eerste levensjaren zijn cruciaal voor de emotionele ontwikkeling van een kind. Bij De Kleine Zeester begrijpen we dat kinderen in de eerste twee jaar intensieve zorg en emotionele steun nodig hebben. We creëren een veilige en warme omgeving waarin kinderen zich gezien en gewaardeerd voelen, en waarin ze leren omgaan met hun eigen emoties en die van anderen. Deze emotionele veiligheid vormt de basis voor de verdere ontwikkeling van het kind.
De pedagogisch medewerkers spelen een sleutelrol in het bieden van deze veiligheid. Ze reageren snel en empathisch op de signalen van het kind, vooral in de vroege fase, wanneer het kind nog geen woorden heeft om zijn gevoelens uit te drukken. In deze periode van 0 tot 2 jaar zijn de interacties met de opvoeders cruciaal voor het ontwikkelen van vertrouwen. We nemen de tijd om met ieder kind een veilige hechtingsrelatie op te bouwen. Gedurende deze periode leren kinderen dat hun emoties erkend en begrepen worden, wat hen een gevoel van veiligheid en zekerheid geeft.
De basis voor deze emotionele veiligheid wordt al gelegd vanaf de wenperiode, waarbij ouders intensief betrokken zijn bij het proces van vertrouwen opbouwen. Het is belangrijk om samen met ouders te werken, zodat het kind zich in zowel de thuissituatie als in de opvang veilig voelt. Dit proces stelt kinderen in staat om zich vrij te ontwikkelen, fouten te maken en nieuwe dingen te ontdekken, zonder angst voor afwijzing of falen.
2. Persoonlijke Ontwikkeling
De periode tot twee jaar is van grote invloed op de persoonlijke ontwikkeling van een kind. Het is in deze fase dat kinderen beginnen te ontdekken wie ze zijn, wat ze willen en hoe ze zich kunnen uitdrukken. Het stimuleren van zelfvertrouwen en zelfstandigheid begint al in de eerste levensjaren. Wij geven kinderen de ruimte om te experimenteren, keuzes te maken en hun eigen initiatieven te tonen, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over falen.
We ondersteunen kinderen bij het ontwikkelen van hun zelfbewustzijn, bijvoorbeeld door hen te helpen in de interactie met anderen en door ze aan te moedigen hun wensen en emoties te uiten. Het is in deze fase dat kinderen al de eerste basisvaardigheden leren die hen helpen bij hun persoonlijke groei, zoals zindelijk worden, het zelfstandig eten van een maaltijd, en het aangeven van hun behoeften.
Het gebruik van het KIJK! observatiesysteem stelt ons in staat om de ontwikkeling van kinderen vanaf de jongste leeftijd te volgen en tijdig te signaleren waar extra ondersteuning nodig is. Voor kinderen onder de twee jaar betekent dit dat we nauwlettend monitoren hoe ze zich ontwikkelen op vlak van motoriek, communicatie en zelfstandigheid, en we stemmen onze begeleiding hierop af.
In onze VVE-aanpak vanaf 2 jaar richten we ons op het verder versterken van het zelfvertrouwen van het kind door hen taal- en cognitieve vaardigheden aan te bieden die hun persoonlijke ontwikkeling bevorderen. Echter, zelfs in de eerste twee levensjaren blijft de basis voor de zelfstandigheid al gelegd worden door spel, observatie en interactie.
3. Sociale Ontwikkeling
De ontwikkeling van sociale vaardigheden begint al in de eerste levensjaren, wanneer kinderen leren hoe ze met andere mensen en hun omgeving om moeten gaan. In de periode tot 2 jaar wordt er volop gewerkt aan het opbouwen van sociale vaardigheden, zoals het herkennen van emoties bij anderen, het aangaan van oogcontact, en het uiten van gevoelens.
Het leren van basisprincipes van sociaal gedrag, zoals het delen van speelgoed, het spelen met anderen en het respecteren van de ruimte van anderen, wordt ondersteund door de pedagogisch medewerkers die voortdurend aanwezig zijn om kinderen in hun interacties te begeleiden. Deze fase is ook de tijd waarin kinderen leren wat grenzen zijn en hoe ze in verschillende sociale situaties moeten reageren. De medewerkers spelen hierin een belangrijke rol door kinderen te helpen om conflicten op een positieve manier op te lossen, zoals het leren van “wachten op je beurt” of “delen van speelgoed”.
Vanuit de VVE-aanpak werken we vanaf 2 jaar verder met het bevorderen van sociale interacties. Maar de fundamenten voor sociale ontwikkeling worden al eerder gelegd door kinderen actief deel te laten nemen aan groepservaringen, zoals het samen spelen en zingen. Door kinderen al op jonge leeftijd aan te moedigen om samen te spelen en sociale interacties aan te gaan, leren ze waardevolle sociale vaardigheden die hen verder helpen in hun ontwikkeling en sociale leven.
4. Het Eigen Maken van Normen en Waarden
Al vanaf de eerste levensjaren leert een kind wat er van hen verwacht wordt in sociale contexten. Het begrijpen van basisnormen en waarden, zoals respect voor anderen, eerlijkheid en verantwoordelijkheid, vormt de basis voor de verdere opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Dit proces begint al voordat een kind twee jaar oud is, wanneer het leert wat wel en niet acceptabel is in zijn omgeving.
Bij De Kleine Zeester zorgen wij ervoor dat kinderen van jongs af aan de kans krijgen om normen en waarden te begrijpen en na te volgen. Dit gebeurt door middel van consequent gedrag, het geven van duidelijke grenzen en het benoemen van gedrag. We maken gebruik van situaties in het dagelijks leven, waarin kinderen leren wat gepast gedrag is, zoals bijvoorbeeld het leren om “dank je wel” te zeggen of elkaar niet te storen tijdens een activiteit.
De VVE-aanpak biedt vanaf 2 jaar extra ondersteuning om deze normen en waarden te versterken. Via gerichte gesprekken, verhalen en groepsactiviteiten leren kinderen niet alleen over de verwachtingen van gedrag, maar ook over de betekenis van samenwerken, eerlijkheid en respect. Dit bevordert niet alleen de interactie met anderen, maar helpt hen ook om een goed fundament van normen en waarden te ontwikkelen die hen door de rest van hun leven zullen begeleiden.
Opvang
Mijn dochter heeft een super fijne tijd gehad bij jullie. Ik raad echt iedereen aan die op zoek is naar een fijne opvang om voor jullie te gaan. De leidsters van de kleine zeester zijn toppers. Wij zijn jullie super dankbaar. De kindjes krijgen vers fruit warm eten tussen de middag en ook nog later op de dag brood. Daarnaast ziet de kdv er super gezellig uit leuke speelhoeken. Daarnaast vind ik hygiëne ook echt belangrijk ook hier ontbreekt hier niks aan. Mijn dochter voelde zich veilig bij jullie ze heeft genoten. Wij ouders hebben ons dochter altijd met een goed gevoel bij jullie achter gelaten. Heeeel erg bedankt !! Groetjes Hanan en Wiam
Wat een top bedrijf
Kinderdagverblijf De Kleine Zeester is echt helemaal super. Betrokken medewerkers, flexibiliteit vanuit het management.
Lieve pedagogisch medewerkers
De pedagogisch medewerkers zijn zeer betrokken met mijn kinderen
De Kleine Zeester ziet opvoeding als een manier om het welbevinden en de ontwikkeling van alle kinderen te stimuleren en hen te begeleiden bij hun ontdekkingstocht...
Het opdoen van persoonlijke vaardigheden gaat over brede persoonskenmerken zoals veerkracht, zelfstandigheid, zelfvertrouwen, flexibiliteit, creativiteit...
